Oldal kiválasztása
téma relevancia

Mennyire fontos egy téma köré írt online tartalom és hogyan ellenőrizheted ingyen.

2021, márc, 10

Gondolkodtál már azon, ha cikket írsz egy weboldal számára, hogyan látja azt a Google és elég releváns-e egy adott témában? Tartalmazza-e a megfelelő entitásokat, témának megfelelő tartalmat vagy éppen irreleváns szavakat használsz? 

Ezzel az egyszerű trükkel nem csak azt a témakört láthatod, amit a Google lát a szövegedből, hanem a kapott információkat SEO célokra is felhasználhatod.

Ehhez első lépésként nyisd meg saját Google Drive fiókodat, nyiss egy új Google Dokumentumot, majd kezd el írni az új cikkedet.

Tehát ha ezt az értesítést látod a jobb oldalon, itt az idő elkezdeni dolgozni a szövegen.

Google dokumentum 3

Akkor beszéljünk erről a kis trükkről és arról, hogyan használhatod ki szövegírás szempontokból

Kezdjük egy példával: Amennyiben például a SEO szövegírás alapjairól írnál, esetleg általában a Google-ről, weboldalakról és keresőoptimalizálásról… Szóval ezzel az utolsó mondattal, amit most írtam, hirtelen megjelent pár téma, amiről írok – a jobb oldali Felfedezés gombra kattintva.

Google dokumentum seo
Google dokumentum optimalizálás

 

Nyilván te sem szeretnéd, ha a hasonló, irreleváns témákat látnál a  Google Dokumentumod „Felfedezés” oszlopában, tehát nézzük meg a folytatást:

 

Mire használhatod? 

 • segít kibővíteni, kiegészíteni azokat a témákat, amelyekről írsz, ha rákattintasz egy adott témacsoportra, ahol megtalálhatod a releváns hivatkozási forrásokat, amelyeket a szövegbe illeszthetsz, összeállítani a tématérképedet
 • segít releváns képeket találni (figyelj a szerzői jogokra!)
 • segít más, releváns dokumentumok megtalálásában is a saját Google Drive fiókodban
 • ezeket az elemeket a schema adataidba is beleírhatod, esetleg “about”, “mentions” adatok alatt,  hogy első látásra még relevánsabb legyen a szöveged a Google számára. (Figyelem! Egyik következő posztomban azt fogom elmesélni, hogyan lehet ezen adatok nem megfelelő használatával elsüllyeszteni egy weboldalt, szóval tudd, hogy mit csinálsz!)
Google dokumentum 5
Google dokumentum 6

Ez persze a természetes, emberi szövegírásról szól, de ezzel az egyszerű módszerrel kizárhatod azokat a témákat, amelyek kevésbé, vagy egyáltalán nem relevánsak a szöveghez, amelyet éppen írsz, és képes leszel rendkívül koncentrált és releváns tartalmat alkotni az  adott témához kapcsolódóan.

Google dokumentum 4

Mi a teendő, ha egy másik témát szeretnél a cikked/posztod fő elemének szentelni?

Mi van akkor, ha a szövegírás kiszervezése mellett, a megfelelő tartalomstratégia, tartalommarketing  felállításáról szeretnél írni, de ez nem jelenik meg a téma felfedezése szakaszban?

Ebben az esetben bizony dolgozni kell a szövegen, és írni a tartalommarketing  fontosságáról, a szövegírás kiszervezésének előnyeiről és hátrányairól, stb.

 • ki a megfelelő jelölt, céget vagy szabadúszót szeretnél alkalmazni?
 • a megfelelő SOP-ok megírása
 • egyértelmű briefek írása és tartalmi stratégia felállítása
 • a legjobb freelancer platformok felkutatása
 • a kiválasztott szövegírók munkájának értékelésének felülvizsgálata
 • ki végzi a kulcsszókutatást, ki adja a cikk vázlatát?
 • a tartalommarketing, szövegírás fontosságáról is írhatsz
 • illetve az online marketing stratégiában elfoglalt szerepéről 

 

Gyakran előfordul, hogy szövegírás közben totálisan irreleváns témák bukkannak fel, amit érdemes korrigálni. Ennek a cikknek az angol változatánál például elégy gyakran kellett módosításokat végeznem, hogy a szöveg relevanciája megmaradjon. 

De ez csak egy példa volt arra, hogyan tudsz jobb cikkeket írni nem csak az olvasók, de a Google számára is, szóval csak játssz a saját Google-dokumentumaiddal és írj minél jobb és relavánsabb tartalmat!  🙂 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük