Oldal kiválasztása
Google indexing

Google indexelés probléma? 13 tipp a gyorsabb Google találati listába kerülésért.

2022, febr, 13

2021 óta mintha némileg visszavonta volna a Google indexelés erőforrásait, először a Search Console Submit Indexing eszközének leállásával, majd miután visszakaptuk az eszközt, mintha többet nem is működött volna igazán.

Pedig hatalmas segítség volt, amikor egy aktuális poszt vagy új weboldal láthatóságát szerettük volna meggyorsítani a SERP-be (Google találati lista) kerülésre, ahelyett, hogy ölbe tett kézzel vártuk volna, hogy valamikor egy Google bot a blogra vagy oldalra téved.

2022 egyik legfontosabb kérdése, hogy MIÉRT NEM INDEXEL A GOOGLE?

Nos, több mindent is tehetünk az indexelés felgyorsítása érdekében, amelyeket ebben a posztban listázni fogok. Ezek jórészt white hat ( fehér kalapos módszerek ) – avagy a Google nem fog és nem is akar belekötni, hiszen nem sértik az általa megírt alapelveket.

 

Google indexelés ellenőrzése

Az első és legfontosabb pont, hogy ellenőrizd a weboldal oldalainak indexelési állapotát a Google Search Console fiókodban, amit erre a linkre kattintva tehetsz meg és amennyiben az adott oldal nem az „Érvényes” fül alatt jelenik meg, illetve a site: paranccsal (site:weboldalad.hu) ellenőrizve sem jelenik meg az indexben, nekiindulhatsz a következő pontok valamelyikének a megvalósításának.

Haladó SEO-k görgessenek nyugodtan a 11-12 pontra 🙂

Habár…vannak esetek, amikor fel szeretnénk gyorsítani a folyamatot ilyen-olyan okból kifolyólag és nem tudunk napokat vagy heteket várni arra, hogy végre megtörténjen a “csoda”. Erre az esetre is ajánlok megoldást, habár abban nem vagyok biztos LOL, hogy a Google tapsikolna örömében, hogy mindenki használná a lehetőséget. A metódust leteszteltem, ahol a legnagyobb magyar SEO csoportból kértem jelentkezőket (köszönöm Attila a lehetőséget és mindazoknak, akik segítettek benne).

A indexelétetési teszt lényege az volt, hogy hónapok óta méltánytalanul (vagy, ha volt is oka) félretolt cikkek milyen gyorsan képesek az indexbe kerülni anélkül, hogy hozzáférnék a backendhez.

A tesztben 34 weboldal link vett részt, ahol saját bevallások alapján hónapok óta nem történt meg az indexelés.

Az eredmény:
8 órán belüli indexelés: 21 link
1 napon belüli indexelés: 7 link
3 napon belüli indexelés: 1 link
1 héten belül indexelt: 1 link
1 link át volt irányítva alapból, így az kiesett a tesztből
3 link a mai napig nem került az indexbe (országos napilapok, valószínüleg meg volt az oka, nem auditáltam őket, de – mindenki vonja le a következtetést linképítés ügyileg 🙂 ) Ezeket a domaineket nem fogom közzétenni – gondolom – érthető okokból.

Nyilván a Google háza táján minden változik, az eddig működő indexeltetési mechanizmusok mára kukába kerültek. Sok energiámba telt új lehetőséget találni. Ráadásul a nagy G is árgus szemekkel figyel, így ez a metódus (13. pont) nem lesz ingyenesen elérhető nálam. Megjegyezném azt is, hogy az eszköz fizetős/hó, így csak annak érdemes megnéznie, aki ezzel tisztában van, esetleg a többi 12 metódus nem hozott eredményt. Az ajánlás alapján pedig max 50-200 URL/domain küldhető be vele biztonságosan.

Abban természetesen reménykedhetünk, hogy a Bing példáját követve a Google is használatba veszi az IndexNow API-t, de mivel nem tudjuk, hogy mi volt az oka az indexeltetési erőforrások megvonásának, így csak találgatni lehet. Ráadásul ahhoz domain hozzáféréssel kell rendelkezned. Tehát, ha lusta, vagy figyelmetlen linképítővel dolgozol, előrdulhat, hogy az épített linked csak nagyon sokára kerül a Google botok szeme elé.

Amit még érdemes megjegyezni: az, hogy a link/weboldal/poszt indexbe került, nem garantálja, hogy meg is fog jelenni a találati listán a vágyott kulcsszóra. Ennek viszonylag egyszerű oka van. Az oldal nem felel meg az alapvető SEO kritériumoknak és 100+ jobb találat van helyette. Legalábbis a Google szerint.

A lényege az, hogy egy algoritmus új metódusok alapján rangsorolja az oldalakat, így pl. azok az oldalak, amelyek nem tartalmaznak bizonyos elemeket (pl. entitások – egyedi, megfelelően definiált fogalom, ami lehet tárgy, melléknév, személy, stb,), illetve nem rendelkezik egy, a szövegre megfelelően jellemző tartalommal, nem értékelhető eredményt kaphat és nem, vagy nem elég jó helyen jelenik meg a találati listán – nagyon-nagyon leegyszerűsítve.

Körülbelül ezzel egy időben kezdtek el megjelenni a robot tartalmak is a neten, mindenki nagy örömére, szóval van összefüggés. Na de erről órákat tudnék beszélni és nem ezért jöttetek ide, ez majd egy következő poszt témája lesz, szóval jöjjön a lényeg…

Pár info arról, hogy miről is van szó pontosan: 

Mi az a Google index

 

Egy hatalmas adathalmaz, amely “több információt tartalmaz, mint a világ összes könyvtára együttvéve.” (a’la google.com)

A Google botok algoritmusai pillanatok alatt térképeznek fel folyamatosan több millió weboldalt, amelyeket feltérképezve és rendszerezve szolgálnak ki egy elképesztően hatalmas mennyiségű keresési lekérdezést. 

Maga a folyamat körülbelül így zajlik leegyszerűsitve: 

 • Feltérképezik az oldaladat a botok (mostanában sok esetben csak a sitemap-ig jutnak el, ezért is fontos, hogy rendben legyen)
 • Amennyiben eljutottak az adott oldalig, bekerül a Google adatbázisába, Indexbe kerül
 • Ami új az az, hogy lekérdezések esetén speckó filtereken is át kell mennie, hogy az adott lekérdezésre a találati listán is megjelenjen (ez viszonylag új és csak feltételezés, de olyan erős feltételezés, hogy emiatt kell most azt tesztelnünk, hogy hogyan teszteljünk )

Na de akkor csapjunk is bele.

Google indexeltetés – hogyan csináld

 

1. Tehát először is a tartalom

Amit készítettél, feleljen meg a minimálisan elvárt követelményeknek.

Az első lépés a józan ész. 🙂
Nyilván egy pontos idő vagy egy adatlekérdezős oldal nem kell több ezer szót tartalmazzon, sőt egy kapcsolat oldal sem.

Azonban, ha egy bizonyos témáról írsz, győződj meg róla, hogy pontosan körbejártad a témát és tartalmazza az alapvető információkat.

A következő posztomban ennek cikknek a megírását mutatom be képernyőfotókkal, ahol a téma relevanciáját tudod ellenőrizni ingyenes és nagyon egyszerű módon.

 

2. Robots.txt, meta robots címke

Győződj meg róla, hogy nincsenek blokkolva a Google botok. Biztosan van olyan oldalad, amelyek blokkolva vannak, ez ne tartozzon közéjük.

A leggyakoribb hiba ezzel kapcsolatban, amikor a fejlesztés alatt – nagyon helyesen – noindex-re állított weboldal, az éles környezetbe kerüléskor nem módosul indexelhető állapotba. 

3. Search Console

Ugyan a Google botok az adott oldalon található linkeken keresztül is remekül képes feltérképezni egy oldalt, de érdemes segíteni a munkáját egy picit. A sitemap egy kis XML fájl a honlap gyökérkönyvtárában, amely jó esetben tartalmazza:

 • url adatok
 • képek
 • utolsó változtatás a tartalomban
 • alkalmasint bot látogatási kérelmet, hogy várhatóan milyen gyakran változik a tartalom
 • ha több nyelvű a honlap <hreflang> tagot
 • illetve (ebbe már futottam bele, mint indexelési hiba)<priority> Azaz egy adott oldal a weboldalon belüli rangsora. Soha ne legyen 0.5 alá állítva, amely általában egy alapbeállítás.  A maximuma: 1.

 

Amennyiben WordPress-t használsz, minden SEO bővítmény alapbeállításként tartalmazza a sitemap generálást.

Tennivalók:

search console submit indexing
 • Küldd be indexeltetésre a hiányzó URL-t (ne vidd túlzásba, nem fog segíteni, ha naponta vagy óránként beküldöd).
search console indexing

4. Belső linkelés

Van olyan weboldaladnak olyan oldala, ahol gyakran jár Google bot? Illeszd be az indexeletlen URL-t. Ezt a Search Console-ban, illetve WordPress weboldal esetén a Simple Googlebot Visit bővítménnyel ellenőrizheted. 

 

5. Közösségi láthatóság

Oszd meg a linket a közösségi médiában, még jobb, ha interakciókat is generál, de ezt még nem teszteltem. Az interakciók egyelőre csak feltételezés, de a megosztás működhet, sőt a profilod linkjeként is érdemes tenni egy próbát. Facebook, Twitter, Pinterest, stb… minden mehet. Plusz pont, ha írsz köré releváns tartalmat is.

 

6. RSS feed

Több forrásból hallottam, hogy működhet, ezt speciel nem teszteltem, nem is használom, szóval ez egyelőre számomra csak feltételezés, na de, ha minden kötél szakad… 

 

7. Linképítés

Jó, ezt nem magyarázom. Nyilván itt is csak olyan helyen érdemes, ahol járnak a Google botok. Site paranccsal ellenőrizhető manuálisan is, pl. site:https://domain.com/prcikk 
Pár héttel érdemes ellenőrizni a linképítés után, addig ne is rugózz rajta nagyon. 

 

8. Feltérképezési hibák

A fent említett metódussal a Search Consoleban ellenőrizheted, hogy minden rendben van-e? Az URL beküldés után kattints arra, hogy  “Élő URL Tesztelése” és kiderül, mit lát a Google az adott oldalból. Rendszeresen előfordul, hogy a fejlesztői környezetből való költöztetés után el lett felejtve a Meta Robots noindex-ről indexre módosítása.

 

Haladó Tippek:

 

9. Google Indexing API

Amennyiben WordPress weboldalad van, amúgy is szükséged van SEO bővítményre. A Rank Math SEO plugin ingyenes változata is kínál beépített megoldást és ugyan csak angolul, de egy nagyon jó lépésről-lépésre beállítható megoldást kínál, amellyel tulajdonképpen 1 nap alatt az indexbe kerülhet weboldalad új publikációja. De több megoldást is találhatsz, mondjuk egy “Indexing API” bővítmény keresés alatt. Újdonság, hogy a bővítménnyel már az is ellenőrizhető, hogy weboldalad mely oldalai kerültek már a Google indexbe. 
Fontos!
Ezt a megoldást hivatalosan csak Job Posting és Live Streaming oldalaknak ajánlott használni, de tapasztalatok alapján, használható bármely más típusú oldal esetén schema nélkül is.

 

10. Google News beküldés

Ugyan ebben az esetben meg kell felelni némi kritériumnak, de azért nem olyan nehéz bekerülni egy viszonylag látogatott és karbantartott weboldallal. Pár lépés kell csak hozzá, amit itt tudsz elvégezni. Google publisher center

 

11. Google Cégem

A legtöbb esetben az is elég, ha új tartalmadat a Google Cégemben is megosztod. Belépés után a bal oldali oszlopból válaszd ki a Bejegyzés sort, ahol a témának megfelelő (valamennyire) kategóriába írj egy Intro-t, majd a További információ gomb alá helyezd el az adott URL-re mutató linket. Elég gyakran működik a megoldás. 🙂

 

12. YouTube

Készíts egy videót és a leírás részbe helyezd el az elárvult URL-t. Kb ennyi A YouTube-on elképesztő gyakran járnak a botok. Természetesen nem baj, ha releváns a video, mert esélyes, hogy a tartalmad felett fog megjelenni. Természetesen van hozzá Black Hat (Fekete kalapos – Google nem szereti) megoldás is, de ez a poszt most nem erről szól. 🙂

 

13. EXTRA TIPP

Ehhez a megoldáshoz nem kell, hogy hozzáférj ahhoz a weboldalhoz, amelynek oldalát indexeltetni szeretnéd. Tehát akár hozzáférsz, akár nem, használhatod a poszt elején megadott eredmények alapján. Mindenkinek a saját belátására bízom a használatát. 

A korábbi indexeltető metódus, amelyet használtam gond nélkül működött évekig. Most ez működik, ami nekem bejött. 

Az ára havi 10 USD, amely max. 500 linkig használható havonta és a fent leírt okok miatt nem szeretném közzétenni mindenki számára, csak akinek valóban fontos, ezért megtekintése egyszeri díjhoz lesz kötve. 
Pillanatnyilag azonban úgy néz ki, pár napja itt is adódott némi gubanc, ezért további kutatásra van szükségem. Ha érdekel az eredmény, illetve a szoftver, iratkozz fel és jelentkezem, amint értékelhető eredményem lesz ismét. 🙂 

2 hozzászólás

 1. Gratulálok! Mindig szívesen olvasom a hasonló témájú cikkeket. De ebből sem derül ki számomra, hogy mi van abban az esetben ha weboldalunk több milliós oldallal/termékkel bír és a Google ilyen esetben a we oldal csak néhány ezer oldalát indexei. Van-e erre gyógymód?

  Válasz
  • Természetesen, az említett megoldásokból a folyamatosan frissülő tartalom és a belső linkelések nyújthatnak megoldást. Közösségi platformok megosztásai, oldal relevanciájának emelése, mind-mind hasznos lehet. Illetve a termékoldalak egyedi tartalomleírásai, schema adatai is nagyon fontosak, hiszen gyenge, esetleg másolt tartalmakat már nem nagyon szereti a Google.

   Válasz
Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük